Voeding speelt een belangrijke rol in je fysieke maar ook mentale gezondheid. Er zijn steeds meer wetenschappelijke studies die aantonen dat de darmen het ‘tweede brein’ zijn. In mijn praktijk kun je, als aanvulling op acupunctuur en ontspanningstechnieken, ook terecht voor een op jouw lijf geschreven voedingsadvies. Want wat gezonde voeding is, is voor iedereen anders.

Voeding

Heel veel klachten zijn terug te voeren op verkeerde voedingsgewoonten. In het oude China werd bij ziekte eerst het voedingspatroon aangepast. Pas als het niet lukte om de balans te hervinden werden acupunctuur en kruiden voorgeschreven.

De Traditionele Chinese Geneeswijzen werkt met een aantal verschillende modellen om naar het leven, het lichaam, de persoonlijkheid, ziekte en disbalans te kijken. Eén van deze modellen is de Vijf Elementen leer. De Vijf Elementen zijn: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Bij elk element horen verschillende lichaams- en persoonlijkheidstypen. Maar ook een seizoen, een windrichting, een kleur, geur, smaak etc. Via de uitgebreide intake en de pols-en tong diagnostiek wordt duidelijk welke elementen er bij jou uit balans zijn. Samen gaan we dan kijken wat we kunnen doen om de balans te herstellen. Ik kan je helpen met acupunctuur maar jij kan zelf heel veel bijdragen aan je herstel door je voeding en leefstijl aan te passen.

De manier van kijken naar voeding volgens de TCG is heel anders dan vanuit de Westerse diëtiek. Je hoeft geen calorieën te tellen, er worden geen voedselgroepen uitgesloten, je hoeft niet eenzijdig te eten, exotische dingen te eten of moeilijke recepten te volgen. We bekijken hoe we met kleine, gerichte aanpassingen grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Specifieke voedingsmiddelen worden voor jou gekozen gebaseerd op hun energetische en thermische kwaliteiten. Elk voedingsmiddel heeft een bepaald effect op het lichaam: verwarmend of verkoelend, maar ook bewegend/ versnellend of juist rustgevend/ vertragend, bevochtigend of juist vochtafdrijvend etc.

  • Heb je het vaak koud? Dan moet je meer warm eten en kan ik je adviseren welke voedingsmiddelen, kruiden en bereidingswijzen verwarmend en versterkend werken. Maar net zo belangrijk: ook wat je moet vermijden.
  • Voel je je gejaagd, heb je hartkloppingen en regelmatig ontstekingen of last van (nacht)zweten? Dan heb je hitte in je lichaam en zal ik je adviseren om verkoelend en vochtafdrijvend te eten. Ik zal ook aangeven wat je beter niet kan eten.
  • Heb je last van een pijnlijke of onregelmatige menstruatie of klachten tijdens de ovulatie? Dan kan ik je een hormoon detox voorschrijven waarbij je door anders te eten en drinken en bepaalde leefstijl adviezen je cyclus kan reguleren.

KOSTEN

Een eerste uitgebreid persoonlijk advies kost € 120,-
Daarmee ga je een aantal weken of maanden aan de slag. Na de afgesproken periode vindt er een evaluatie plaats en bekijken we of er aanpassingen nodig of gewenst zijn.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Na jarenlange klachten van de luchtwegen (piepende ademhaling en langdurige hoestbuien) welke door de reguliere medicijnen niet werden verholpen, maar nog meer klachten veroorzaakten door de bijwerkingen, overgestapt naar de acupunctuur. Gelukkig meteen een hele goede acupuncturist gevonden die door goed te luisteren en met een fijne behandeling de klachten heeft weten te stoppen. Marieke bedankt!!”.
 
H. te A.