In de eerste plaats pas ik de Klassieke Acupunctuur toe, waarbij ik aan de hand van een vragenlijst, het voelen van de pols en het observeren van de tong een diagnose stel. Vanuit de diagnose volgt een behandelprincipe en een behandelplan.

Een voorbeeld: mochten we samen vastgesteld hebben dat er sprake is van een spijsverteringsprobleem met vermoeidheid en concentratieproblemen, dan vertaal ik dat naar de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) diagnose:

‘Milt (de spijsverteringsorganen) deficiëntie met Damp (afvalstoffen) die de Shen (geest) vertroebelt’. Dan wordt het behandelprincipe: ‘Milt versterken, Damp verwijderen en Shen verhelderen’. Daaruit volgen dan een aantal punten waarbij ik met zo min mogelijk naalden zoveel mogelijk van de problemen probeer aan te pakken.

Ik zou bijvoorbeeld uitkomen op Milt 6 en Milt 9 in combinatie met Long 5. Omdat dat punten zijn die en de spijsvertering versterken, en de afvalstoffen helpen afvoeren èn meer energie en helderheid geven. Daarnaast zou ik waarschijnlijk een punt op de buik doen, bijvoorbeeld Ren Mai 12, dat de Maag versterkt en een punt op het hoofd, bijvoorbeeld Du Mai 20, dat de energie omhoog stuwt en helderheid in het hoofd geeft. Zodoende wordt het hele lichaam bij de behandeling betrokken.

Langs de ruggengraat liggen de ‘Back-Shu’ punten ter hoogte van het betreffende orgaan, bijvoorbeeld ‘Pishu’ het Milt punt op 2 cm naast Thoracale 12, ter hoogte van de Milt aan de rugzijde. Die punten geven een directe impuls aan het betreffende orgaan om het te versterken. Er worden gemiddeld zo’n 6-8 acupunctuur punten gekozen (dus ongeveer 15 naalden gebruikt).

Welke methodes van acupunctuur zijn er?

Balans methode

Deze methode is heel effectief bij pijnbestrijding. Er wordt niet met vooraf bepaalde punten gewerkt. In plaatste daarvan ga ik voelen welke punten reactie geven: de zogenaamde ‘ashi’ of pijnpunten.

Balans methode

Ooracupunctuur

Ook deze therapie omvat het gebruik van naaldjes om daarmee een stimulans te geven aan het oor om daarmee het zelf-genezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

Ooracupunctuur

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Jarenlang last gehad van blaas- en bekkenproblemen.
De “behandeling” van de huisarts bestond uit elke keer maar weer een antibioticakuur voorschrijven, die alleen maar nog meer problemen veroorzaakten. Toen,via via, met een hele fijne acupuncturiste in contact gekomen. Na een x aantal behandelingen zit ik nu in een onderhoudsschema. Met mijn klachten gaat het heel goed, heb nu al een paar jaar geen antibiotica nodig gehad.
Een dikke 10 voor Marieke!”.
 
Isabelle, Diemen
“Marieke heeft mij enorm geholpen met slapeloosheid en vermoeidheid.
Marieke is zeer zorgzaam en attent van karakter. Ze is bijna engelachtig zou ik zeggen. Marieke laat je je comfortabel voelen. Ze heeft een goed luisterend oor voor je klachten. Je krijgt het gevoel dat ze zich zorgen maakt over de gezondheid  van haar cliënt. Tijdens elke sessie zal ze vragen stellen over je brandhaarden en dan richt ze ze zich op die gebieden. Ze begeleidt je heel goed met prikken en legt uit waar het voor is. Marieke heeft beste voor met je. Marieke is zeer professioneel, met een paar sessies en praktisch advies en met goede voeding tips voel ik me veel energieker, voel ik me gebalanceerd en slaap veel beter dan voorheen. Elke week wordt mijn leven heel veel beter en zinvoller. Na een sessie voel ik me verfrist, gezonder en herboren. Ik ben erg blij om regelmatig terug te keren naar haar praktijk. Marieke is als acupuncturist en therapeut zeer professioneel en down to earth.
HARTELIJK BEDANKT MARIEKE”.
 
N. Abraham