Cupping is een eeuwenoude therapie en een belangrijk onderdeel van de TCG. Het is een techniek om spierspanning te verminderen en afvalstoffen te verwijderen die zich in het lichaam hebben opgehoopt. De cellen in het lichaam nemen zuurstof op en geven koolstofdioxide af. Wanneer de spieren te veel aangespannen zijn worden de cellen en weefsels niet voldoende gevoed, maar worden ook de afvalstoffen niet voldoende afgevoerd. Wanneer de afvalstoffen zich ophopen ontstaan blokkades die pijn en ongemak kunnen geven. Fysieke pijn is volgens de TCG altijd een signaal van een blokkade in het lichaam.

Techniek achter cupping

Er worden ‘kopjes’ op de huid van de rug geplaatst en die worden vacuüm getrokken. Als de cups net geplaatst zijn, kan dit even pijnlijk zijn. Het is goed om zoveel mogelijk te ontspannen tijdens de behandeling. Meestal verdwijnt het pijnlijk gevoel na een paar minuten omdat er endorfine vrijkomt. De cups blijven gemiddeld niet langer dan tien minuten staan.

Met het gebruik van de cupping techniek, oftewel vacuümtherapie, haal ik de blokkades en afvalstoffen vanuit de diepe weefsels en spieren naar de oppervlakte van je huid. Zo kan je lichaam de afvalstoffen makkelijker uit het lichaam verwijderen. Door de bloedcirculatie die onder de huid plaatsvindt en via de poriën. Afhankelijk van de hoeveelheid blokkades in het lichaam kan de huid kleuren van roze (weinig blokkades), naar rood, paars of zelfs zwart (meer blokkades). Dit geeft mij als therapeut ook veel informatie die ik mee neem in de diagnostiek en verdere behandeling. Deze verkleuring trekt na enkele dagen weg. Een ander voordeel van cupping is de stimulans van het immuunsysteem: doordat er kleine bloeduitstortingen ontstaan, komen de witte bloedcellen en ontstekingsremmende stoffen in actie en kan bijvoorbeeld een verkoudheid afgewend worden of sneller overgaan.

Effecten van cupping

  • stimuleert de doorbloeding
  • verdrijft blokkades
  • verwijdert afvalstoffen
  • activeert het immuunsysteem
  • masseert het bindweefsel
  • vergroot de ontspanning en afgifte van endorfine

Belangrijk: drink na de behandeling extra (warm) water om de afvalstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Marieke heeft mij inmiddels 7 keren behandeld d.m.v. acupunctuur, cupping en moxa. Ik was blij verrast met de uitwerking. Ik zat al ruim 5 maanden thuis met een hernia. In de eerste maanden nadat ik door mijn rug ben gegaan heb ik hele zware pijnstillers (oxycodon) moeten slikken vanwege de hevige pijn. Daar kreeg ik nare bijwerkingen van zoals misselijkheid en sufheid. Ik besloot op zoek te gaan naar een alternatief en kwam uit bij acupunctuur. Van te voren was is een beetje zenuwachtig voor de naalden, maar ik voelde de naaldjes nauwelijks. Na de eerste en tweede behandeling merkte ik al verschil, maar na de derde behandeling was de rugpijn zo goed als over! Naast de hernia had ik pijn in mijn arm en menstruatieklachten (beginnende overgang/ opvliegers). En ook die verdwenen na een paar sessies. Daarnaast voelde ik me in het algemeen energieker. Ik kan meer doen en ook ’s avonds langer doorgaan met activiteiten (ik ging een tijd heel vroeg naar bed omdat ik zo moe was). Naast de behandelingen heeft Marieke me ook een voedingsadvies meegegeven en supplementen aangeraden. Ik denk dat dat zeker ook geholpen heeft in de toename van mijn energie. Marieke heeft een gedegen kennis van de traditionele Chinese geneeskunde en daarnaast een treffende intuïtie. Ze heeft duidelijk veel plezier in haar werk en is erg toegewijd. Heel veel dank!”.

M.P.