Hoe ziet een consult eruit?


De eerste keer beginnen met een kennismakingsgesprek waarin we jouw wens of klacht bespreken. Ik neem dan alle tijd om tot een zo compleet mogelijk beeld te komen van het ontstaan en de aard van de klachten. Daarnaast kijk ik naar de tong en voel ik je pols om de energetische status vast te stellen en de diagnose scherp te krijgen.

De tong en de pols zijn reflectiegebieden die een indruk geven van het hele lichaam. Een normale tong is niet te groot of te klein, niet te dun of te dik, heeft geen tand afdrukken of barstjes en een mooie roze kleur en een dun wit beslag. De normale pols is niet te lang, niet te kort, niet te oppervlakkig en niet te diep en niet te vol maar ook niet te leeg. Afwijkingen hiervan geven mij informatie over de aanwezigheid van bepaalde pathogenen.

Tong- en polsdiagnostiek zullen bij iedere behandeling terugkeren om de voortgang vast te kunnen stellen. Na het gesprek en tong- en polsdiagnostiek krijg je ook meteen je eerste behandeling en een advies over welk traject of pakket we het beste in kunnen zetten. De intake duurt anderhalf uur.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van de aard en duur van de klachten en de mate waarin jij zelf aan de slag gaat met de adviezen en / of oefeningen. Bij een acute (pijn)klacht kunnen 2-3 behandelingen voldoende zijn. Maar bij meer chronische of systemische klachten (waar de organen bij betrokken zijn) moet je rekening houden met 6-10 behandelingen of meer. Een vervolg sessie duurt 60 min.

We bespreken kort wat het effect van de behandeling was en hoe de klachten zijn verbeterd of verschoven. Pols-en tong diagnose worden weer toegepast en zo bepalen we hoe we verder gaan met de behandeling. Soms zal een behandeling exact hetzelfde zijn als de vorige keer, maar meestal vinden er aanpassingen plaats. De achtereenvolgende behandelingen werken door en het is daarom belangrijk om in het begin regelmatig te komen.

Meestal begin je met 1-2x per week, een aantal weken achter elkaar. Na verloop van tijd wordt de frequentie minder en kan er 4-6 weken tussen zitten.

Naar wens kunnen we eventueel nog aan het werk met behulp van een of meer van de beschreven technieken. Als de naalden geplaatst zijn, bied ik bijvoorbeeld een ademhalings- of ontspanningsoefening aan. Vaak is het hoofd nog zo vol, dat begeleiding hierbij geen overbodige luxe is. Het effect van de behandeling kan veel dieper gaan als lichaam en geest rustig en ontspannen zijn. Bovendien kun je met de technieken die je bij mij leert zelf thuis verder oefenen.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Marieke neemt ruim de tijd voordat ze met je aan de slag gaat om te horen over waar je mee kampt. Nieuw voor mij was dat ze bij haar bevindingen gelijk tips en en adviezen had ter ondersteuning. Dit vond ik fijn en interessant om te horen (mijn eigen acupuncturist doet dit nauwelijks). De behandeling was ook erg fijn, ze begeleidt je goed bij het prikken van de naalden”.

Joyce van den Engel