Acupunctuur is de bekendste methode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), een duizenden jaren oude geneeswijze. Andere belangrijke methoden zijn Tuina (massage/ fysiotherapie), Voedingsleer en Kruidentherapie. Acupunctuur is de meest gebruikte complementaire geneeswijze ter wereld.

‘Acupunctuur werkt met ‘Qi’, de natuurlijke vitale energie van het lichaam’

Acupunctuur is op vele punten inzetbaar

Denk vooral aan:

 • vermoeidheidsklachten
 • spijsverteringsproblemen, PDS, darmproblemen
 • pijnbestrijding; zowel bij chronische pijn als een recente blessure,
 • fibromyalgie
 • lage weerstand, verkoudheden, hoesten, astma
 • rugklachten, hernia, ischias
 • nek-en schouderklachten
 • hoofdpijn, migraine
 • eczeem, acné, allergie
 • zwangerschapsklachten, misselijkheid, bekkenpijn
 • voorbereiding op bevalling: het vergemakkelijken van de bevalling
 • stuitligging of het op gang zetten van de bevalling
 • hormonale problemen: menstruatieverstoringen, PMS, overgangsklachten
 • fertiliteit/ ondersteuning van een IUI of IVF traject
 • verheldering van bewustzijn, zorgen voor een helder hoofd
 • werken aan emotionele en mentale klachten, beter omgaan met stress
 • stoppen met roken/ drinken/ snoepen of andere verslavingen

De behandelingen zijn altijd op jouw lijf geschreven en aan jouw situatie aangepast. Naast de ‘gewone’ acupunctuur behandelingen kun je kiezen uit bepaalde ademhalings- meditatie- of ontspanningsoefeningen. Daarnaast kun je kiezen voor leefstijl- en voedingsadviezen op maat. Hier kun je thuis verder mee aan de slag. Ik vind het leuk om je te stimuleren om zelf actief deel te nemen aan je herstel en het bereiken van je doelen.

Hoe werkt acupunctuur?

Het basisprincipe van acupunctuur bestaat uit het zetten van naaldjes waardoor het zelf- herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De naaldjes worden in acupunctuurpunten gezet. Dat zijn ruimtes, groefjes of holtes tussen de verschillende weefsels: vaak tussen 2 spieren of in een ruimte onder of naast een gewricht. Vaak worden de naalden in de spieren of het bindweefsel gezet. Het bindweefsel kan worden gezien als een soort ‘interface’ waar verschillende systemen van het lichaam samen komen. De naalden geven een prikkel aan het bindweefsel en daarmee ook aan de bloedvaten, zenuwen, spieren en lymfevaten die er omheen liggen. Daarmee ontstaat er een stroom, een beweging in het systeem. Het lichaam wordt aangezet tot het loslaten van spanning en blokkades, waardoor pijn en ongemak uiteindelijk verdwijnen.

Ik maak gebruik van heel dunne naaldjes van hoge kwaliteit. De meeste mensen ervaren alleen een klein prikje bij het inbrengen van de naald en daaropvolgend een gevoel van zwaarte, tintelingen of het gaan stromen van energie. Dat laatste kan door sommige mensen als onprettig worden ervaren. Ik probeer je daar zo goed mogelijk in te begeleiden door de naalden op de uitademing te zetten. Meestal helpt dat voldoende. Maar mocht je erg bang zijn voor naalden of dat loskomen van de energie heel vervelend vinden dan kan ik acupressuur toepassen. Daarmee worden dezelfde acupunctuurpunten gestimuleerd, maar in plaats van prikken oefen ik dan manueel druk uit.

Soms werk ik met de Pointer Excel II. Een apparaatje dat een precieze zoekfunctie heeft en dat het mogelijk maakt om de punten met variabele polariteit te stimuleren. Tonifiëren (versterken) en sederen (kalmeren) heet dat. Het apparaat geeft dus de prikkel aan de meridianen, en niet de naalden. Dit heeft een vergelijkbaar therapeutisch effect.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“I am a Brazilian from São Paulo, which is the place with the largest number of Japanese immigrants outside Japan in the world. Consequently, there are a lot oh highly qualified professionals related to Ancient medicine, and lifestyle. I have had acupuncture and Shiatsu in my life for many years. It took me ages to find Marieke Westerveld. I did not want an impersonal experience, for that, there are Western doctors to prescribe paracetamol. In my opinion, Marieke combines the main important qualities for a complete acupuncture treatment. Marieke, is very intuitive and sensitive with in-depth knowledge of acupuncture, food supplements and  the Human Body.  On top of that, Marike, is open minded, communicative, funny and compassionate human being and professional. I still did not achieve all goals I wanted to, however, since  the first session the effects and benefits were clear and they are improving. My RSI got better in 2-3 treatment and my insomnia is improving. It will take time, because my body is really damaged with wrong  eating habits , extremely high levels of stress and sadness accumulated for  a very long, long time. I am grateful that I have found Marieke, I do endorse and recommend her.
Thank you Marieke! Namaste”.
 
Yours sincerely,

Rosemeire LourdesPinto