Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied.

Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi samenvalt met jouw ademhaling. Bij een lage hartcoherentie valt jouw hartritme niet goed samen met jouw ademhaling. We spreken dan van een chaotische hartslagvariabiliteit. Als dat lang aanhoudt kun je lichamelijke klachten krijgen. 

Hoe kun je jouw hartcoherentie verbeteren?

Het is mogelijk om je hartcoherentie te trainen. Dit kan je doen door twee tot drie keer per dag voor 7 tot 10 minuten, bewust rustig te ademen. Op deze manier beïnvloed je de autonome ademhaling en daarmee ook jouw hartcoherentie. Meditatie en yoga kunnen ook helpen om jouw hartcoherentie te verbeteren. Ook positieve gevoelens en emoties kunnen jouw hartcoherentie positief beïnvloeden. Ik werk met de Inner Balance sensor van Heart Math. Heart Math is een bedrijf uit Silicon Valley dat biofeedback technologie ontwikkelt. De sensor meet je hartritme en de app geeft je aanwijzingen hoe je je hartritme en je adem op elkaar af kan stemmen. Als dat lukt, raak je in een staat van hartcoherentie waarin je kan herstellen en opladen.

  • Je mag mijn sensor 1 week lenen voor € 10,-
  • Mocht het bevallen dan kun je de sensor zelf aanschaffen op heartmathbenelux.com

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Marieke is ten eerste een heel vrolijk, deskundig, warm en toegewijd mens, maar haar acupunctuur behandelingen in combinatie met cupping, voedingsadviezen, ademhalingsoefeningen- en meditaties zijn ook geweldig. Ze heeft mij erg geholpen met slaapproblemen, ontstressen, hoofdpijn en oorsuizen. Ik raad haar iedereen aan.”

Mascha E.

“Marieke is een deskundig acupuncturiste, en geeft tevens waardevolle voedingsadviezen, die mij goed geholpen hebben. Naast de acupunctuur behandeling geeft ze ook ademhalingsoefeningen om mijn stress ook op die manier aan te pakken”.

M.B. te Amsterdam