Het mooie aan de Traditionele Chinese Geneeswijzen is dat het een oude traditie is die zichzelf steeds blijft ontwikkelen. Oor-acupunctuur of ‘auriculo-therapie’ is een nieuwere loot aan de tak van de TCG. Ook deze therapie omvat het gebruik van naaldjes om daarmee een stimulans te geven aan het oor om daarmee het zelf-genezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

De oorschelp kan worden gezien als een reflexgebied van het hele lichaam. Ik gebruik oor-acupunctuur als diagnostisch en therapeutisch middel. Op het oor bevinden zich zo’n 200 acupunctuurpunten, die via zenuwbanen informatie van het lichaam naar de hersenen leiden. Bij een onevenwichtigheid in het lichaam zijn de overeenstemmende oorpunten overgevoelig. Ik gebruik een elektrische punt zoeker of druktaster om de huidweerstand van bepaalde oorpunten te meten waarbij een lagere huidweerstand of gevoeligheid wijst op een pathologische situatie. Als zo’n oorpunt met een extra fijn naaldje aangeprikt wordt, worden de zenuwbanen naar de hersenen geactiveerd, waardoor het genezingsproces op gang komt.

Wat zijn de voordelen van oor-acupunctuur?

  • Bij de oorpunten is er een minder sterke ervaring van het doorkomen van energie dan bij de punten op het lichaam. Voor gevoelige mensen kan dat prettig zijn.
  • Oor-acupunctuur is bijzonder effectief gebleken bij het stoppen met roken en andere verslavingen, zoals drank- en drugsgebruik en overeten/ snoepen.
  • Oor-acupunctuur werkt goed bij emotionele problemen en wordt als heel ontspannend ervaren.
  • Bij oor-acupunctuur worden speciale verblijf naaldjes gebruikt, die een tijdje in het oor blijven zitten (10-14 dagen) tot ze er vanzelf uitvallen. Je kunt het naaldje af en toe aandrukken en zo activeren waardoor het effect van de behandeling langer aanhoudt.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“I first reached out to Marieke because I had a burnout and did not how to start my healing process. She has been fundamental to my recovery, and she taught me how to take care of my body and my mind in a million ways. Her holistic approach helped me not only to regain energy, mentally and physically, but she also relieved me from physical complains, such as headaches, lack of sleep, belly aches and brain fog. Now that I feel more grounded, I keep seeing her from time to time because I know she brings me balance and keeps helping me to improve my health. We recently did the protocol to stop smoking, and after 2 or 3 sessions this bad habit was gone. She also has a really nice energy and good vibes which makes every appointment a true self-care experience”. 

N.B.