De Kruidengeneeskunde is één van de belangrijkste pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Waar in Nederland acupunctuur meer bekendheid en populariteit geniet, wordt in China het overgrote deel van de klachten met medicinale kruiden behandeld. En niet verwonderlijk: hoewel de kennis van kruiden al duizenden jaren oud is, is kruidentherapie nog steeds heel veilig, krachtig en effectief.

Voeding

Duizenden jaren werd deze kennis mondeling overgedragen, maar tussen 206 voor Christus en 220 na Christus werd ze vastgelegd in de Shen Nong Ben Cao Jing, de klassieke materia medica, een van de oudste farmacologische teksten die nog steeds de basis vormt van de studie Chinese kruiden. Sindsdien hebben vele begaafde artsen hun kennis en inzicht hier aan toegevoegd. In een rijke traditie van onderzoek en analyse werd er steeds meer kennis verzameld en systematisch samengebracht en vastgelegd. Met de evolutie van de Chinese geneeskunde en handel over de zijderoute verspreidden kennis en praktijken van kruiden zich over Azië en andere delen van de wereld. Tegenwoordig is Chinese kruidentherapie een integraal onderdeel van TCM en wordt het in veel landen gebruikt als een alternatieve benadering van gezondheid en welzijn. De moderne toepassing van Chinese kruiden therapie omvat zowel traditionele kruidenmengsels als geavanceerde farmacologische studies om de effecten en veiligheid ervan te begrijpen en te verbeteren.

Het grote voordeel van kruiden is dat het effect in bepaalde gevallen sterker is dan dat van acupunctuur. Met name voor klachten die eerder door een ‘leegte’ zijn ontstaan dan door een ‘volte’. Daarom zijn kruiden vaak essentieel bij het herstel van een burn-out of na langdurige ziekte waarbij uitputting heeft plaatsgevonden. Maar ook als er fysieke en hardnekkige stagnaties zijn zoals van Bloed, Slijm, Hitte en Damp. Waar acupunctuur heel goed Qi stagnaties (pijn / ongemak / ophoping) kan behandelen, zijn kruiden beter geschikt voor dieper liggende problemen en om tekorten aan te vullen. Met kruiden kan je ook heel specifiek en gericht werken.

Ik bestel bij verschillende zorgvuldig geselecteerde leveranciers. Zij werken uitsluitend met kruiden die streng gecontroleerd zijn op aanwezigheid van zware metalen, pesticiden of verboden diersoorten. Zo bent u verzekerd van veilige kruiden van hoogwaardige, ethische en biologische kwaliteit.

De kracht van Chinese kruiden is groter dan van gewone voedingssupplementen (die wel gecontroleerd worden op contaminatie maar niet op werkzaamheid). Een ander voordeel is dat we altijd met meerdere kruiden in 1 formule werken. Het heet een formule omdat er gemiddeld 4-20 kruiden inzitten met allemaal een eigen ‘functie’ binnen het geheel. De ‘keizerlijke’ kruiden zijn het krachtigst en behandelen de hoofdklacht, de ‘ministers’ ondersteunen de keizer daarbij of richten zich daarnaast nog op een andere klacht of orgaan en de ‘assistenten’ zorgen er voor dat bijwerkingen verminderd worden, versterken of verzachten de effecten van de andere kruiden richten de formule naar een bepaald lichaamsdeel. Bij Chinese kruiden is de som meer dan het geheel der losse delen. Er ontstaat echt iets unieks waardoor je heel persoonlijk en specifiek kunt werken. Een ander praktisch voordeel is dat je maar 1 pot op je aanrecht hebt staan i.p.v. alle (soms tientallen) potjes vitamines etc die je van de orthomoleculair therapeut krijgt.

Chinese kruiden kunnen als volwaardige therapie fungeren. Maar ze kunnen het beste ingezet worden in aanvulling op de acupunctuur behandelingen. Dat blijkt het beste effect te geven.

KOSTEN

Een eerste uitgebreid persoonlijk advies kost € 120,-
Daarmee ga je een aantal weken of maanden aan de slag. Na de afgesproken periode vindt er een evaluatie plaats en bekijken we of er aanpassingen nodig of gewenst zijn.

Wat anderen zeggen over Oost West Praktijk

“Na jarenlange klachten van de luchtwegen (piepende ademhaling en langdurige hoestbuien) welke door de reguliere medicijnen niet werden verholpen, maar nog meer klachten veroorzaakten door de bijwerkingen, overgestapt naar de acupunctuur. Gelukkig meteen een hele goede acupuncturist gevonden die door goed te luisteren en met een fijne behandeling de klachten heeft weten te stoppen. Marieke bedankt!!”.
 
H. te A.