Home

I have arrived, I am home, In the here and in the now.
Thich Nhat Hanh

Yoga betekent verbinding: het brengt geest en lichaam bij elkaar. De beoefening van Yoga maakt het lichaam sterker, flexibeler en gezonder. Als het lichaam ontspannen is wordt het makkelijker om geest en hart tot rust te brengen. Yoga is een spirituele beoefening die de persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Yoga is een methode om je op een dieper niveau met jezelf en de wereld om je heen te verbinden.

Ervaring of lenigheid zijn niet nodig om Yoga te kunnen doen. In mijn lessen adviseer ik leerlingen om voorzichtig, liefdevol en geduldig met hun lichaam om te gaan. Aangezien sommige houdingen nieuw zijn, zullen ze in het begin misschien wat oncomfortabel voelen. Ik stimuleer je om te onderzoeken waar je grens ligt, zonder deze te forceren. Je lichaam zal positief reageren als je het aandacht, vriendelijkheid, acceptatie en liefde geeft. In mijn lessen maken we gebruik van de kracht van de ademhaling en niet zozeer van de wils- en spierkracht. Accepteer waar je bent en geniet van het moment!

Bij alle houdingen vertel ik wat de werking is op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Hierdoor krijg je meer inzicht in de houdingen en kun je uiteindelijk, tijdens je oefening thuis, die houdingen uitkiezen die voor jou het meest behulpzaam zijn. Het mooie van Yoga is dat je een krachtig instrument aangereikt krijgt om jezelf te helen.

Mindfulness is het cultiveren van bewuste aandacht: weten wat er in het hier en nu gaande is in jezelf en om je heen. Het is oefenen om echt ‘in het hier en nu’ te zijn. Het beoefenen van Mindfulness is de laatste jaren sterk in opkomst, ook in de hulpverlening. Oorspronkelijk is het een oefening die vanuit het Boeddhisme het bekendst is, maar ook terug te voeren is op de Upanishads, de oudste Hindoe geschriften. Als je weet wat er van moment tot moment in je omgaat, zonder het te onderdrukken of direct te uiten, kan dat heel verrijkend en helend zijn. Je wordt minder reactief en dat geeft meer vrijheid. Ik maak gebruik van Mindfulness in mijn Yoga lessen om de verschillende lichamelijke en spirituele ervaringen te integreren in het bewustzijn.